SAHAM APPLE DALAM PORTFOLIO PELABUR TERKENAL

 

Pertumbuhan petunjuk kewangan dan kecairan yang sangat baik menyokong minat yang tinggi terhadap saham Apple di kalangan pelabur. Antara pemilik bersama syarikat adalah dana lindung nilai terbesar, dana pencen, syarikat pelaburan dan pelabur swasta.

Salah satu pemegang saham terbesar Apple adalah syarikat Berkshire Hathaway (BKK) guru pelaburan legenda Warren Buffett. Pada awal bulan Jun 2021, Apple menduduki tempat penting dalam portfolio Buffett — lebih daripada 40% daripada jumlah nilai.

Pemegang saham utama Apple yang lain adalah konglomerat pelaburan global — Vanguard (7.83%) dan BlackRock (6.6%), serta bekas pengurus atasan syarikat, seperti Tim Cook.

RISIKO MEMBELI SAHAM APPLE

Risiko utama membeli saham Apple adalah penilaian pelaburan yang sangat tinggi dari segi sejarah yang dimasukkan oleh pasaran pada tahun 2021. Nisbah harga saham kepada Pendapatan (p/e) kini mencapai 30, yang banyak walaupun untuk syarikat dari sektor teknologi. Sebagai contoh, dari 2009 hingga 2018, p/E Apple purata kira-kira 15. Sekarang penilaian syarikat adalah 2 kali lebih tinggi.

Sekiranya pihak berkuasa monetari AS mula menaikkan kadar faedah utama dan mengurangkan program pembelian semula aset, stok mungkin kembali ke penilaian biasa, yang mengancam pembetulan yang sangat kuat. Sekiranya anda seorang pelabur jangka panjang, seperti Buffett, dan merancang untuk memegang saham Apple selama beberapa dekad, risiko seperti itu mungkin tidak begitu ketara. Walau bagaimanapun, pelabur dengan ufuk 2-5 tahun harus mengambil kira bahaya pembetulan.

Juga, tidak perlu mengecualikan pilihan untuk peristiwa negatif yang tidak dapat diramalkan — angsa hitam. Oleh itu, membeli saham Apple adalah optimum sebagai sebahagian daripada strategi pelaburan yang lebih luas. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, kepelbagaian portfolio adalah salah satu tindak balas yang mungkin terhadap risiko syarikat individu.