Bagaimana untuk mendapatkan dividen daripada saham

 

 

Bagaimanakah penutupan daftar menjejaskan masa pembelian saham

Penutupan daftar (atau pemotongan dividen) adalah tarikh kalendar di mana daftar pemegang saham Syarikat berhak menerima dividen dikumpulkan. Untuk masuk ke dalam daftar, anda perlu membeli saham syarikat sebelum cutoff — sekurang-kurangnya dua hari bekerja terlebih dahulu supaya Pertukaran mempunyai masa untuk memproses permintaan pembelian.

Menutup pendaftaran mempunyai kesan yang serius terhadap nilai keselamatan. Sebagai peraturan, dengan menjangkakan pembayaran dividen, harga saham mula meningkat — semakin dekat dengan tarikh potong, semakin tinggi. Ini disebabkan peningkatan permintaan saham daripada pelabur yang ingin memperoleh kepentingan dalam syarikat untuk menerima keuntungan cepat dalam bentuk dividen. Oleh itu, jika anda ingin menerima dividen dan tidak membayar lebih banyak saham, beli terlebih dahulu, sebelum syarikat mengumumkan pembayaran dividen.

Menggunakan strategi sedemikian apabila membeli saham, perlu diingat bahawa sebaik sahaja selepas pembayaran dividen, nilai keselamatan berkurangan — sebagai peraturan, ia adalah dengan jumlah dividen yang dibayar.

Fenomena ini dipanggil jurang dividen.

Saham syarikat yang kuat biasanya memenangi nilai mereka dengan cepat-oleh itu pemegang saham menerima dividen dan terus memegang aset pada harga yang sama seperti pada masa pembelian.

 

Pemegang saham yang memegang saham untuk masa yang lama mungkin tidak memberi tumpuan apabila — sebelum penutupan daftar atau selepas — untuk membeli sekuriti. Nilai saham akhirnya akan tahap keluar juga. Pertumbuhan atau penurunannya akan bergantung pada keadaan di pasaran secara umum dan khususnya di dalam syarikat.

Peniaga (atau spekulator) yang matlamatnya adalah untuk membeli saham pada harga yang rendah dan menjual pada yang lebih tinggi harus ingat bahawa membeli saham sebelum menutup daftar dan menjualnya dengan segera selepas membayar dividen bukanlah strategi yang paling menguntungkan. Pada yang terbaik, dividen akan meliputi kejatuhan nilai saham, paling teruk — perbezaan antara harga belian dan harga jualan akan melebihi jumlah dividen.

Untuk membuat keuntungan, lebih baik menunggu harga pulih sepenuhnya ke tahap di mana ia sebelum pendaftaran ditutup.