Prosedur untuk pengambilalihan saham

Untuk membeli saham, anda tidak perlu meninggalkan rumah anda — sudah cukup untuk mempunyai akses ke internet. Seorang individu tidak mempunyai hak untuk berdagang di bursa saham secara bebas, jadi anda perlu menggunakan bantuan broker perantara.

Tidak sukar untuk mencari broker — perkhidmatan perantara disediakan bukan sahaja oleh organisasi khusus, tetapi juga oleh bank biasa (Sberbank, Tinkoff, VTB, dll.). Untuk membuat transaksi pembelian dan penjualan, anda perlu mendaftar dengan syarikat terpilih sebagai pelabur dan membuka akaun khas di dalamnya. Individu boleh membuka:

Akaun pelaburan individu. Satu orang boleh membuka hanya satu akaun sedemikian, sambil menerima manfaat cukai Jenis A (hak untuk membuat potongan cukai dalam jumlah amaun yang didepositkan ke dalam akaun pembrokeran) atau jenis B (hak untuk pengecualian daripada cukai keuntungan yang diterima).

Bagaimana untuk mendapatkan potongan pelaburan untuk cukai pendapatan peribadi diterangkan secara terperinci dalam “ConsultantPlus”. Sekiranya anda tidak mempunyai akses ke sistem K+, dapatkan akses dalam talian percubaan secara percuma.

Akaun broker. Akaun dagangan sekuriti biasa yang tidak memberikan pemilik apa-apa faedah cukai.

Selepas akaun dibuka, anda boleh mula berdagang di bursa saham. Pembelian saham oleh individu untuk menerima dividen dilakukan dalam urutan berikut:

melalui aplikasi mudah alih atau laman web yang digunakan oleh broker, wang dimasukkan ke dalam akaun pelaburan;

promosi yang sesuai dipilih dalam aplikasi atau di laman web dan jumlah saham yang akan dibeli ditunjukkan;

wang untuk pembelian didebitkan dari akaun, dan maklumat mengenai saham yang dibeli muncul dalam akaun peribadi — maklumat akan dikemas kini setiap hari, dan anda akan dapat mengetahui bagaimana harga sesaham berubah dalam nilai mutlak dan relatif dari masa ke masa.